Sök


02/13/2009

I år blir vi 100 år unga! Nyheter: Flora & Bjuda

Än idag brinner vi på Höganäs Keramik för det naturligt vackra. Enkla bruksföremål i stengods formges med engagemang, glöd, kreativitet och erfarenhet. Hundra år sedan starten har vi knappt ändrat någonting. Det hade varit synd. Här föds fortfarande föremål med material, glasyrer och former lika självklara som naturliga. Grundidén har alltid varit densamma; en stark tro på svensk design där form och funktion går hand i hand. Höganäs Keramik står för ett enkelt men ofta djärvt formspråk, genom ett sortiment som ger en nästan oändlig valfrihet.

NYHETERNA BJUDA OCH FLORA
I år blir vi 100 år unga och det firar vi genom våra nyheter för våren 2009. Höganäs Keramik har alltid haft ett genomtänkt sortiment där det enkla och opretentiösa lätt förvandlas till det kreativa och varierade, och det ser vi tydligt i vårens nya produkter. FLORA är en vacker mugg med ett ännu vackrare öra. BJUDA inbjuder till avslappat umgänge till både vardag och fest. Samtidigt med våra nyheter introducerar vi de sköna glasyrerna PLOMMON och FROST, precis som namnen berättar har de olika dynamik och styrka, den ena varm och den andra kall, vackra tillsammans eller var och en för sig.

GENERÖSA FORMER MED FESTLIGA FÖRTECKEN
Nya BJUDA bjuder på former och glasyrer som tar avstamp i en keramisk tradition. Alla delarna är sofistikerade och nätta, med ett tydligt formspråk. Formgivaren Ann-Carin Wiktorsson har på ett stilfullt och harmoniskt sätt skapat en serie med festliga förtecken där det är Höganäs Keramik som firar och bjuder. BJUDA skapar en vacker scenografi vid olika dukningar med tanke på dess väl avvägda uttryck. – Formspråket är generöst och formerna både omsluter och lyfter maten, de ska kännas inbjudande att lyfta, sköna att hålla i och generösa när du bjuder vidare, berättar Ann-Carin Wiktorsson

BJUDA finns i fyra delar; en vacker brämtallrik med öppen yta och reslig kant som omfamnar och exponerar maten fint, assietten med ett spännande djup som lockar till både frestande förrätter och goda desserter, en generös serveringsskål där råvarorna kommer till sin fördel med en oväntat grund botten och ett fantastiskt serveringsfat som höjer matupplevelsen.

VACKRA FLORA HAR STARK KARAKTÄR
Höganäs Keramiks nya mugg FLORA har hämtat sitt namn från blommande smultronställen i Kullabygden, där backtimjan, kärleksört och vildkaprifol växer vilt. Formgivaren Margot Barolo har skapat en mugg där örat har en central roll. Muggen har fått ett uttrycksfullt utseende genom just örat, som för tankarna till formen av ett blomblad och dessutom ger ett skönt grepp för handen. Margot Barolo berättar själv att hon är svag för öron – och särskilt muggöron. Enligt henne är det örat som ger karaktären till en mugg. Örat signalerar vilken sorts typ den är; en traditionalist, en romantiker, en modernist eller en individualist.

Nya FLORA mugg blir snart din bästa vän, lika kavat som behaglig tar FLORA hand om såväl te och kaffe som öga och själ. Muggen är en klassisk allmugg som fungerar likaväl som solitär som ett syskon till Höganäs Keramiks övriga sortiment. FLORA kommer i de nya glasyrerna Plommon och Frost, men också i Vit blank och Almost Black.

BJUDA Plommon, Frost och Vit blank
Tallrik 139 kr Assiett 129 kr Skål 1,5 l 499 kr Fat 599 kr Leverans v. 12

FLORA Plommon, Frost, Vit blank och Almost Black
Mugg 30 cl 89 kr Leverans v. 12

En djärvt formad kanna, en mugg som är härlig att hålla i, eller en färgstark skål du helt enkelt inte kan ta ögonen ifrån. Redan vår första glasyrmästare lät kärleken till Kullabygden synas i både krus och fat. I materialet fångades jorden, naturen, matglädjen och atmosfären. Höganäs Keramik har sedan 1909 stått för svensk form.